Москва на сълзи не вярва, господа политици

3a888b4fa686f5299027cd206ea2c20e_crПринудихме Русия окончателно да се откаже от строежа на „Южен поток”. От няколко дена политическият елит е като разровен мравуняк. Леви, центристи, десни изведнъж се оказаха в небрано лозе. Как така, та ние винаги сме били за строителството на „Южен поток”, Ами като бяхме за строителството му, господа политици, защо не отидохте в Брюксел и да докажете, че този газопровод е жизнено необходим на България. Пък и тогава и ние щяхме да разберем какво се изисква от нас при неговото строителство.
През цялата ни трагична история от последните над 100 години, в очите на нашите съседи все ние сме виновни. И всички имат претенции към нас. Сега отново виновникът е посочен с пръст и общественото мнение на Австрия, Унгария, Сърбия, Словакия и Словения ще са настроени отново срещу нас и то е право. Защото единствено ние не искаме или по-точно се страхуваме да защитаваме националните си интереси, така, както го правят например Унгария, Чехия, Австрия.
В своята обосновка, като причина за спирането на „Южен поток” Президента В.Путин посочи конкретно единствено България. Той не каза, че носят отговорност Б. Борисов, С. Станишев и П. Орешарски, а посочи България и това е съвсем логично. Само че нас българите господа политици не ни питате, когато вземате съдбоносни за страната ни решения. В една от най-демократичните страни в Европа – Швейцария по всеки жизнено важен, а понякога и не толкова важен проблем се провеждат референдуми. У нас, страхът в управляващите от волята на народа е, че може да има друго различно мнение. Затова не се провеждат референдуми, за да не се чуе волята на народа ни, защото може да се противопостави на управляващия елит, че може да им се противопостави и да го злепостави пред външните им благодетели.
Русия е велика страна. Тя знае и най-важното, може да защитава своите интереси с всички средства, с които разполага. С преместването на „Южен поток” Русия не губи нищо. Тя печели един важен политически и икономически партньор, с който, както се очертава ще има дългогодишни всестранни връзки, от които вече ще зависи енергоснабдяването на голяма част от Европа. Специално ние ще трябва да купуваме газ не от Русия, а от Гърция и Турция. А в един момент, при критична обстановка, нашите „доброжелатели” ще ни посъветват, че най-изгодно е да се добива газ, като се надупчи житницата на България – Добруджа. Можем да бъдем сигурни, че „приятелските” фирми, които ще съсипят земята ни ще предложат същите условия в договори, каквито в момента са тези за добива на злато или на ТЕЦ-овете в Марица-Изток, построени с български ръце и собственост на американски фирми.
И така, налице е поредният провал на българската политика. Тези, които го сътвориха сега търсят виновни. Утешават ни, че сме велика нация и ни подават моркова Шенген. Само че 95% от българите не ги грее това, че ще могат да пътуват свободно из Европа, по простата причина, че едва свързват двата края и не им е до пътуване зад граница. Другите 5% елит – те с шенгенски или без шенгенски визи все си пътуват.
Накрая, отново трябва да си спомним пророческите думи казани от великия руски писател Ф.И.Достоевски за българския народ в разгара на руски-турската освободителна война – 1877г. Той пише за българите, че след като бъдат освободени, те ще се проявят като „ненавистници, клеветници и даже явни врагове на Русия. Непризнателността се наказва с презрение”. Коментарът е излишен!