НАРЪЧНИК НА ШПИОНИНА – ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ПОКОЛЕНИЯТА

ПРЕМИЕРАТА НА НОВАТА КНИГА НА ГЕН. ТОДОР БОЯДЖИЕВ “НАРЪЧНИК НА ШПИОНИНА” – ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ПОКОЛЕНИЯТА

Вечерта на 9–ти май, доайенът на българското разузнаване ген. Тодор Бояджиев представи официално най-новата си книга „Наръчник на шпионина“.
Последната книга от трилогията за разузнаването гарантира пътеката на приемственост и е пътеводител и БРОД към поколенията за съпричастност към изкуството, наречено разузнаване.

1

„Наръчник на шпионина“ е завършек на една трилогия. Темата, която развивам в моите книги е директно свързана с разузнаването, тъй като това е било моя професия повече от 30 години. Новата ми книга, на практика продължава поредицата от книги, посветени пряко на професията разузнаване. Първата излезе през 2000 г. като „Разузнаването“, а втората от поредицата – преди 2 години и се казва „Разговори за разузнаването“. Това вече е третата книга с основна цел да покаже, че разузнаването е професия с човешко лице с повече бъдеще, отколкото минало“, каза по време на представянето ген. Тодор Бояджиев.

В новата си книга авторът се опитва да коригира една от най-големите грешки в сферата на сигурността по време на прехода – прекъсването на връзката между поколенията.
Untitled-1
„Колкото повече грешките на прехода ни отдалечават от коренната система на нацията, а политическите амбиции и предразсъдъци късат грубо и пагубно връзката между поколенията в системата на националната сигурност, толкова повече тази стойностна, прогресивно намаляваща генерация от реални професионалисти и достойни хора се превръща в последен шанс на приемствеността за устоите на България“, каза Лазар Мурджев издател на списание „Сигурност“ и допълни, че „новият труд на ген. Тодор Бояджиев е художествено повествование, но тази му форма го превръща единствено в по-достъпен труд към широката общественост, особено към младите хора, каквато е основната цел на автора и съучастниците му от Клуб „Сигурност“ и едноименното списание“.

„Младите бяха лишени от възможността да наследят опита на „старите“ и да надграждат уменията си за защита на националния интерес в променения свят. А на нас „старите“ ни беше отнета възможността да предадем това, което знаем“, посочи ген. Бояджиев. Именно това се превръща и в движещ мотив на автора да напише тази книга.

8

„Благодаря Ви за това, което казвате във Вашите мъдри книги. Те са символ на професионализъм и лично достойнство, символ на един богат професионален житейски път и ние го приемаме като дар“. С тези думи приветства автора вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, която беше специален гост на премиерата.

Събитието, организирано от Клуб „Сигурност“ се проведе в Тържествена зала на БАН. Сред гостите и приятелите, представянето на новата книга на ген. Тодор Бояджиев уважиха и негови колеги, дипломати, политици, офицери, професори, представители на патриотични организации.

3
„Ген.Тодор Бояджиев разглежда разузнаването по начин, който да образова и възпитава“, каза проф. Евгений Сачев от клуб „Сигурност“ и дългогодишен приятел на автора.

10
„Този учебник трябва да намери място и в библиотеките на Консултативния съвет за национална сигурност и в Съвета по сигурността към Министерски съвет, където е основната отговорност за създаването на гаранции за национална сигурност“, каза в своето изказване д-р Тихомир Стойчев, който поздрави автора по повод премиерата на новата му книга.

9
Поздрав към ген. Бояджиев отправи и Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България – „За Вас трябва да се говори не в оценки за миналото, а в бъдеще време. Във Вас има огромен потенциал и това, което сте написали в сферата на сигрурността има голям интерес. Пожелавам Ви да продължите да сеете в нивата на писмеността и словото, пък ние ще жънем“.

5
В края на премиерата Лазар Мурджев заедно с внука на ген. Тодор Бояджиев – Александър, връчиха на автора „Диктатура на съвестта“ – символа на БРОД за България – Поибренския кръст. Кръстът, който да бъде БРОД между поколенията, БРОД във времето на България и спътник на отговорността. С огромно вълнение, ген. Бояджиев заяви: „Знам какво е значението на този кръст. Това е кръстът, който е бил носен пред Хвърковатата чета на Бенковски и до този момент е връчван на двама достойни българи – вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова и кметът на Панагюрище – Никола Белишки. Благодаря Ви“.
11