Посещението на делегацията на Българската общественост в Сирия

 44444444444Глупавият скандал.

Между 17 и 21 януари, делегация на българската общественост посети Сирия. Имахме срещи с министри, депутати и общественици, приеха ни министър-председателят и председателят на народното събрание. С нас беше и депутатът от БСП, Страхил Ангелов, председател на парламентарната група за българо-сирийско приятелство. Заради участието му, Кристиян Вигенин поиска Ангелов да бъде сменен от парламентарния му пост… Външният министър да забранява на председателя на групата за българо-сирийско приятелство да посети Сирия, страна член на ООН, с която поддържаме дипломатически отношения!? Какво се учудвам, нали предишният – Николай Младенов – водеше разговори с терористите, обезглавяващи жени и деца. Чу се и че ги въоръжаваме. За кой ли път българските правителства разкриват неспособността си, да водят самостоятелна политика в интерес на България.

България и Сирия.

Сирия е приятелска държава с близка съдба. Османците са ги владели 400 години. При някакво движение за реформи през 1860 г. били изклани 12 хил. сирийци. В Сирия живеят и много православни християни. През социалистическия период сме имали интензивно сътрудничество. Десет хиляди сирийски студенти са завършили в България, голяма част от инфраструктурата и много заводи в Сирия са построени от българи. Имаме близо 4000 смесени брака. Огромен потенциал, а желанието за сътрудничество бе декларирано на всички нива. Защо България да не го използва в момент, когато сме в толкова тежка криза?!

Как живеят в Сирия?

В медийната кампания след завръщането ни се избягваше основният въпрос: Какво е положението в Сирия? В Дамаск видяхме един спокоен живот. Улиците бяха пълни с хора, потокът от коли не спираше. Около кофите за смет нямаше клошари. Хлябът струва 10 ст., на по 1/10 от стойността им се продават олиото, захарта и оризът. Цената на петролните продукти е 35% от пазарната. Всичко това се дотира от държавата. Милиони държавни служители получават заплатите си без закъснение. Здравеопазването и образованието са напълно безплатни. Студентите плащат по 10 долара на … година. Как се получава това? Никаква концесия не е дадена на чужда фирма, забранен е вносът на хранителни продукти и Сирия, страна с 23 млн. население и 3 пъти по-малко земеделска земя от нас, се изхранва сама. Няма ги чуждите търговски вериги, банките са си техни. Ето как Сирия осигурява живота на своето население и поддържа 500 хил. армия, която гарантира нейната сигурност. И няма един долар външен дълг. За сравнение нашето „демократично” правителство за няма година изтегли над 4 млрд. лв. кредит, а природните ни богатства се ограбват разбойнически. Как няма да мразят корпорациите и банкерите сирийския народ и законното му правителство?! В тяхното извратено съзнание сирийският народ „яде” печалбите им… Искат да им наложат „пазарна” икономика и парламентарна „демокрация”, да ги направят като нас. Ето корените на агресията срещу Сирия. Това, което бих посъветвал всеки сириец, е: „Стойте по-далеч и от пазарната им икономика, и от парламентарната им демокрация! Борете се до край!”

Армия и народ.

В Дамаск военните постове са по всички важни кръстовища. Така е осигурено спокойствието по улиците и животът на сирийските граждани. На армията помага въоръжено опълчение. Армията държи под контрол районите, които са определени за стратегически. Сред тях са и тези, населени с християни. Без защита, терористите биха ги изклали. Примери безброй, пълно е с документални филми в интернет. „Сирийските ужаси”, така ги наричат. И народът се отнася с любов към своята армия. Виждахме как граждани оставят подаръци на войниците по постовете. Не „армията на Асад”, както я наричат на Запад, а сирийската народна армия опердаши агресора.