СОБР: АНТИТЕРОРИСТ ПОВДИГА ЗАВЕСАТА

СОБР 1На течащата в момента „Алея на книгата” във Варна едно произведение привлече по-голям интерес сред четящата публиката – „СОБР – Специален отряд за бързо реагиране. Вътрешен доклад”. Според специалистите това е първа книга на български език (в превод от немски), посветена на антитерористичните сили. Неин автор е главен полицейски комисар Петер Шулц – в продължение на 22 години командир на Специален отряд за бързо реагиране (СОБР) – един от трите, които има Германия.
На уникалното издание бе посветена пресконференция, авторът са срещна с български антитерористи, книгата бе представена в Творческия клуб към Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от резерва във Варна.
Петер Шулц е роден през 1961 г. в град Крефелд, Германия. След гимназията в родния си град постъпва във Висшата школа на Федералната гранична служба и успоредно с това следва в Института за обществена администрация. През 1983 г. получава първия си полицейски чин – „полицейски комисар”. От 1983 до 1989 г. преминава последователно стъпалата на служебната стълбица от командир на група в гранични войски до преподавател по тактика, криминология и самозащита в Школата на пограничната служба. През същото време, преследвайки своята мечта – да се посвети на специалните сили, изучава английски език, занимава с различени бойно-приложни спортове, придобива І дан по джу-джицу, ІІІ дан по тай джицу, става сапьор, специалист по антитерористични операции и инструктор по персонална ВИП-охрана. По-късно овладява и руската бойно-приложна програма „Система”.
С тази професионална подготовка през 1989 г. Петер Шулц е назначен за командир на СОБР, като до 2011 г. (цели 22 години) ръководи това специализирано подразделение в редица успешни акции срещу особено опасни престъпници и терористи. Отрядът му е охранявал президентите Джордж Буш и Михаил Горбачов при посещенията им в Германия. Днес Петер Шулц продължава да служи в Дирекцията на полицията в град Дюселдорф.
Книгата му „СОБР – Специален отряд за бързо реагиране. Вътрешен доклад”, излязла в Кьолн през миналата есен и предизвикала голям интерес, е преведена на български език от Павлин Павлов друг „боец на тихия фронт”, добре познат във Варна – бивш контра-разузнавач и ексшеф на силовата дирекция в общината. Самият той, автор на 5 романа, сега е в нова роля – на преводач на книгата на колегата си, издадена от варненското издателство „Стено”.
„Вътрешният доклад” има 256 страници, 32 цветни фотографии, два предговора (към немския и българския читател), указател на специализираната терминология и 13 глави, от които 10 са посветени на конкретни операции, ръководени от автора. Съдържанието е съкровена изповед на човек, посветил живота си на борбата със злото, негов „вътрешен” отчет пред обществето, на което и сега продължава да служи. Книгата прави читателите съпричастни с непознатите за обикновените граждани страни от живота и професионалната дейност на хората, които ежедневно са подложени на риск, противодействайки на престъпници и терористи. В същото време с уважение към колегите си авторът ни запознава с тях, с личния им живот и духовен мир, с морала и отговорността им, които ги мотивират да изпълняват задачите си.
Редуващите се в книгата различни по вид и степен на опасност операции на СОБР, авторът използва като мизансцен, за да пресъздаде напрегнатото ежедневие, високото професионално майсторство и всеотдайността в действията на бойците от специалните сили. Намерен е балансът между документалното, личния поглед към нещата и добрата художествена форма. Откровеният разказ за служебните делници на постоянна готовност, за редуващите се екстремни акции не подминава не винаги успешния финал, административните несгоди и нерешените проблеми.
Българският читател би могъл да намери косвени отговори на много от въпросите, които сега тревожат нашето общество – за работата на нашите, българските органи и специални сили, за тяхното противодействие срещу престъпността у нас. В известен смисъл „СОБР…” би могла да бъде и своеобразно помагало за служителите от МВР и другите специализирани подразделения в България. Във всички случаи наред с насладата от общуването с едно интересно, документално-художествено четиво, Петер Шулц е постигнал целта си – да спечели симпатия и благодарност към хората, посветили се на битката срещу злото в съвременния ни живот.