ТАЙНИТЕ ОПЕРАЦИИ, КОИТО ПРОМЕНИХА СВЕТА “ЛИОТЕ”, “РАЗЦЕПВАЩ ФАКТОР”, “ГОЛГОТА”

Бояджиев*“… няма нищо покрито, което да не се открие, и нищо тайно, което да не се узнае.”  (евангелието на Матей 10:26)

*“… за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в деня на съда.” (евангелието на Матей 12:36)

*“…колко истина може да понесе обществото и може ли да съществува без тайни?” (философското “колебание” на Джулиан Асанж, УикиЛийкс) 

Лятото на 1912 година, няколко месеца след като във Фес е подписан договорът, с който Мароко се превръща във френски протекторат, а Рабат е обявен за столица.

Командващият френските сили Маршал Луи Юбер Лиоте решава да отиде на първата си официална аудиенция в двореца на султан Абд ал-Хафид, който проформа продължава да е “държавен глава”. 

 От щаб-квартирата до двореца, маршал Лиоте и свитата му се движат под палещите лъчи на африканското слънце. Жегата е непоносима. 

В един момент Лиоте се обръща към адютанта си: 

  –  Искам тази алея да се засади с палми от щаба до двореца.

  – Но… Маршале, те ще дадат сянка едва след петдесет години.

  – Затова започвате да ги засаждате още днес!

С тази заповед маршалът остава в историята.

 *Четвърт век по-късно, на 29 октомври 1939 г. в щаб-квартирата на английското разузнаване МИ-6 утвърждават нормативния документ сложил началото на една от най-секретните и най-продължителните тайни операции в световната история. Кодовото й наименование е “Лиоте”, а основната цел – разпад на СССР в рамките на петдесет години. На заглавната страница на документа британският министър-председател е написал – “Не подлежи на огласяване преди 2015 година”.

Френският маршал си отива от белия свят през 1934 година и то като почетен френски академик, член на Сорбоната. Очевидно неговите палми все още не са дали плътната сянка, която той е пожелал.

Операцията с неговото име, без да има и грам френско участие, дава своите плодове през декември 1991 година – със “закъснение” само две години от първоначално планирания срок. Държавата, която съществува седемдесет и три години като Съюз на съветските социалистически републики – СССР, изчезва от политическата карта на света.

 *Девет години след англичаните, през 1948 г. в главата на бащата на модерното американско разузнаване Алън Дълес се ражда идеята за нова, подобна, дълготрайна тайна операция – “Разцепващ фактор”. Тя трябва за четиридесет години, без да започва нова унищожителна война, да доведе до разпада на СССР и на цялата “социалистическа общност”. И при нея “закъснението” е само с една-две години.

 *Остава да видим колко години ще са необходими на руската операция “Голгота” (ако наистина има такава, а не е художествена измислица), чрез “перестройка” да унищожи изродилия се комунизъм, да докара “дивия капитализъм” и да изпрати социализма в миналото … или… в бъдещето. Според писанията операцията също е разчетена на петдесет години.

Половината от тях изминаха и две трети от “целите” вече са част от ежедневието…